Nepravdivé informace na internetu

V dnešní době je internet doslova zaplaven informacemi. Mezi nimi můžeme najít opravdu pomocné informace, ze kterých se dá nějakým způsobem těžit. Na druhou stranu, jsou zde i informace nepravdivé, kterými si v lepším případě přivodíme posměch přátel a kolegů a v tom horším případě můžeme dostat třeba špatné hodnocení ve škole nebo v práci. Jak se ale vyznat v takovém množství článků a zpráv? Jak poznat co je pravda a co je lež?

Otazníky, otázky

Sledujte titulky

Titulek článku by měl být zajímavý a měl by čtenáře navést k tomu, aby si článek přečetl. Na to ale vsází mnoho nepříliš věruhodných médií. Můžete se tedy setkat s titulky, které jsou až moc extravagantní a do očí bijící. Hraje se tedy na to, aby vás dostaly z emoční stránky. Jen si to sami představte, otevřete si prohlížeč a vyskočí na vás dva titulky, jeden bude znít takto: „Levicová strana se dostává po posledních volbách do vedení.“ a jako druhý titulek například: „Koťátka, která se topila v řece zachránila školačka z Prahy, foto v článku.“ Určitě si dovedete představit, že průměrný čtenář se bude spíše než o politiku zajímat o roztomilejší a záživnější věci, jako třeba šťastně zachráněná koťátka. Mnohdy jsou i tyto nadpisy napsány s gramatickými chybami. Po přečtení článku začnete přemýšlet, jestli jste vůbec přečetli plnohodnotný článek nebo jen vymyšlený příběh.
Noviny, tisk, informace

Nevěřte všemu, co na internetu vidíte a čerpejte jen z ověřených portálů.

Snažte se čerpat informace jen z ověřených a věruhodných zdrojů. Věřte, že i když se vás bulvární média snaží nalákat na jakoukoliv informaci, nemusí to být vždy tak úplně pravda. Pokud uvidíte zprávu o tom, jak umřela nějaká hvězda nebo slavná osobnost, vyhledejte si její jméno v prohlížeči a hledejte u státních zpravodajství nebo jinak ověřených zdrojů. Po nabití pravdy z nepodložených informací se totiž můžete snadno stát nejen terčem posměchu, ale můžete si také zavařit na pořádný problém.